WWW.POUKAMISAS.GR
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

School Bullying

Οι αλλοδαποί μαθητές είναι συχνότερα τα θύματα bullying λόγω της διαφορετικότητάς τους, αλλά μετατρέπονται και σε θύτες όταν υπερισχύουν αριθμητικά των Ελλήνων. Μαθήτρια της Α' Γυμνασίου, από οικογένεια μεταναστών με πολλά χρόνια στην Ελλάδα, είχε καλύτερες επιδόσεις από τις Ελληνίδες συμμαθήτριές της. Σχεδόν καθημερινά έβλεπε το τετράδιό της σκισμένο, με τις εργασίες της να έχουν κάνει "φτερά".


Κιμπάρηδες

Απένταροι. Φουκαράδες. Αλλά στο κιμπαρλίκι πρώτοι! Και κιμπάρηδες όχι μόνο μεταξύ μας, στην παρέα. Μα και ως κράτος. Από τότε που πρωτοπήγα σχολείο, έως την ημέρα που το τελείωσα, τα βιβλία ήταν τζάμπα. Τα έβγαζε ο Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων, ο ΟΕΣΒ, και τα αγοράζαμε από τα βιβλιοπωλεία με ελάχιστα χρήματα. Σχεδόν δωρεάν (και πολύ σωστά). Ποτέ κανείς δεν μας είπε, όμως, «μην καταστρέφετε τα βιβλία σας, μην τα μουτζουρώνετε, μην κόβετε σελίδες. Κρατήστε τα σε καλή κατάσταση για να τα πάρουν κι άλλα παιδιά του χρόνου». Κιμπάρηδες, καλά το λέω. Άρθρο του Λευτέρη Παπαδόπουλου στα Νέα.
Διαβάστε το υπόλοιπο

Το Μέλλον της Πληροφορικής

Εντυπωσιακά αισιόδοξος για το μέλλον της αγοράς εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο διαδικτυακός κολοσσός της Google προβλέπει πως έως το 2015 θα έχουν δημιουργηθεί 365.000 νέες θέσεις εργασίας στον χώρο της πληροφορικής και του Διαδικτύου. Η εν λόγω πρόβλεψη έγινε προ ημερών από τον αντιπρόεδρο της Google στην Ευρώπη, Φίλιπ Σίντλερ, ο οποίος, αναφερόμενος στη βρετανική οικονομία, δήλωσε μεταξύ άλλων πως "το Internet θα είναι η κυριότερη κινητήρια δύναμη των εξαγωγών τις επόμενες δεκαετίες".


Τέρμα τα φροντιστήρια !

Τέρμα οι δάσκαλοι και τα φροντιστήρια. Μία καινούργια τεχνική που αναπτύσσουν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπόσχεται μια μέρα να μετατρέψει τον εγκέφαλό μας σε... σφουγγάρι μάθησης, βάζοντας τον στην «πρίζα»! Η τεχνική αυτή ονομάζεται διακρανιακή διέγερση με συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα (TDCS), και η καθηγήτρια Κλινικής Νευρολογίας Γιόχανσεν Μπεργκ την έχει ήδη δοκιμάσει με επιτυχία σε εθελοντές.


Το Αβέβαιο Μέλλον της Εργασίας

Το Λονδίνο καίγεται. Η Αραβική Ανοιξη ξεσηκώνει πλήθη εξεγερμένων εναντίον των απολυταρχικών εξουσιών σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Το Ισραηλινό Καλοκαίρι κατεβάζει 250.000 Ισραηλινούς στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το αφόρητα υψηλό κόστος στέγασης και για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα τους διοικείται από μια κοινωνικώς «στεγανή» πολιτική ελίτ. Από την Αθήνα μέχρι τη Βαρκελώνη οι νέοι της Ευρώπης συρρέουν στις πλατείες των πόλεών τους για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανεργίας και της άδικης κατανομής των εισοδημάτων. Στις ΗΠΑ ένα οργισμένο Κόμμα του Τσαγιού προκύπτει από το πουθενά για να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. (Thomas L. Friedman The New York Times)


Δημόσιο Γυμνάσιο

Ένα Δημόσιο Γυμνάσιο σκαρφαλωμένο στα δύσβατα Τουρκοβούνια της Άνω Κυψέλης αποτελεί, για όσους από εμάς έχουμε συνηθίσει να καταδικάζουμε την κρατική παιδεία, μία ευχάριστη και αισιόδοξη έκπληξη ετών. Καθηγητές με επιστημονική και παιδαγωγική επάρκεια και Διεύθυνση με όραμα και μέθοδο. Η χθεσινή συγκέντρωση των γονέων της πρώτης τάξης ύστερα από την πρόσκληση της Διεύθυνσης ήταν μία εκδήλωση με περιεχόμενο και στόχους. Το Δημόσιο Σχολείο δεν είναι καταδικασμένο όταν ανοίγει τις πόρτες του στην οριοθετημένη συνδρομή της κοινωνίας. Η συναποδοχή της ευθύνης όλων μας στη υπόθεση της παιδείας χωρίς στερεότυπα παρωχημένου κρατισμού μπορεί να αναπλάσει το σχολείο προς όφελος της κοινωνίας.

Διαβάστε το υπόλοιπο


Η Απογευματινή Μελέτη

Πάλι δεν διάβασες; Μια ερώτηση - επίκριση, που βασανίζει παιδιά και γονείς και σίγουρα έχει σχέση με την επίδοση και με τη σχέση του μαθητή με το σχολείο.Ο τρόπος που θα οργανώσει ένα παιδί το διάβασμά του παίζει καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στην επίδοσή του στο σχολείο, αλλά κυρίως στην εικόνα και τη σχέση που θα αναπτύξει με τη μάθηση γενικότερα, αναφέρει η σχολική εξελικτική ψυχολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών Φρόσω Μήτσιου.


Το Πτυχίο Αντίδοτο στην Κρίση

Η εκπαίδευση είναι το αντίδοτο στην οικονομική κρίση, η οποία «χτυπά» όσους έχουν χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα. «Αρα, επενδύστε στην εκπαίδευση». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο ΟΟΣΑ στα μέλη του, το οποίο επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για την Ελλάδα. Στη χώρα μας το 2009, δηλαδή όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, άνεργοι ήταν το 6,7% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ηλικιακών ομάδων. Αντίθετα, πολύ υψηλότερα ήταν τα ποσοστά ανεργίας στους αποφοίτους λυκείου και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (9,2%) και τους αποφοίτους γυμνασίου (8,8%). Δυστυχώς, η Ελλάδα είχε την αρνητική πρωτιά στους ανέργους αποφοίτους ΑΕΙ 25-29 ετών (13,2%).


Θέματα Πανιταλικών Εξετάσεων

Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία μια ασυνήθιστη ερώτηση που συμπεριλαμβανόταν στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Σαπιέντσα. Οι εξεταστές ζήτησαν από τους δεκαοκτάχρονους επίδοξους φοιτητές να απαντήσουν στην ερώτηση «ποιες είναι οι πραγματικές γεύσεις της παραδοσιακής γρανίτας που σερβίρεται σε χαρακτηριστικό κιόσκι της Αιώνιας Πόλης, γνωστής με το όνομα γκρατακέκα: βύσσινο, λεμόνι, μέντα η σοκολάτα;».