WWW.POUKAMISAS.GR
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

On Line Μηχανογραφικό

Εμείς το υπαινιχθήκαμε πριν λίγες ημέρες και ο Απόστολος Λακασάς στην «Καθημερινή» το έβγαλε με κάθε λεπτομέρεια. Το νέο on line μηχανογραφικό θα καταστήσει τα φροντιστήρια κέντρα υποβολής και όχι μόνο συμβουλευτικής. Καλοδεχούμενοι και οι νέοι ρόλοι. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ.

Μηχανογραφικό … μακράς διαρκείας με online κατάθεση από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι να εξοικονομήσει κονδύλια αλλά και να ικανοποιήσει τους υποψηφίους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε (στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης) υπέρ του ισχύοντος συστήματος, δηλαδή της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων μέσα στον Ιούλιο, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τον Ιούνιο.

Βέβαια, κατά τη δημόσια διαβούλευση, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος είχε προτείνει η κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου να γίνεται την άνοιξη, πριν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του Μαΐου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αμέσως προσεχές διάστημα θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι του νέου online συστήματος, ενώ θα γίνουν και δοκιμές, από την επιτυχία των οποίων θα κριθεί εάν θα εφαρμοστεί από φέτος.

Ειδικότερα, το νέο online σύστημα κατάθεσης μηχανογραφικών δελτίων θα δοκιμαστεί μέσα στον Απρίλιο. Μέσω του συστήματος ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να φτιάχνει το μηχανογραφικό του δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς επιστημονικών πεδίων, χωρίς όμως να το καταθέτει. Η οριστική κατάθεση του δελτίου θα γίνεται μέσα σε πέντε, το πολύ, ημέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, η οποία συνήθως γίνεται μεταξύ 20 και 25 Ιουνίου. Ουσιαστικά, δηλαδή, με το νέο σύστημα η κατάθεση των μηχανογραφικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Έτσι, κάποιος υποψήφιος που έχει το δικαίωμα να δηλώσει τρία ή τέσσερα επιστημονικά πεδία (π. χ. ένας υποψήφιος Θετικής Κατεύθυνσης ή Τεχνολογικής που επέλεξε να εξετασθεί στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για να διεκδικήσει μία θέση σε οικονομικά τμήματα) μετά την ανακοίνωση των βαθμών θα μπορεί να καταλήξει στα δύο επιστημονικά πεδία που πρέπει να δηλώσει, εφ’ όσον έχει δει τα μόριά του σε κάθε επιστημονικό πεδίο.

Η online διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακοινωθούν πιο γρήγορα οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. Με το ισχύον σύστημα οι βάσεις ανακοινώνονται μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Επίσης, θα γίνει εξοικονόμηση κονδυλίων, καθώς δεν θα χρειαστεί να πληρωθούν επιπλέον χρήματα σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται τον Ιούλιο για τη συγκέντρωση των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η πρόταση, οι απόφοιτοι του 2009 και του 2010, που θέλουν φέτος να διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ, να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία τον Μάιο ή τον Ιούνιο και αυτό να παγιωθεί. Κι αυτό διότι κρίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος οι απόφοιτοι των δύο προηγούμενων ετών να περιμένουν μέχρι τον Ιούλιο για την κατάθεση του μηχανογραφικού τους, επιβαρύνοντας τον φόρτο των ημερών που προκύπτει από τα μηχανογραφικά των υποψηφίων, που μετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Γρίφος για γερούς λύτες αποδεικνύεται για τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων κάθε χρονιάς και τους γονείς τους η κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου.

Κάθε χρονιά, άλλωστε, γίνονται αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών, αλλά και στα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι πριν καταθέσουν το μηχανογραφικό τους.

Ενδεικτικά, όπως ανέφεραν στην «Κ» τα στελέχη της εταιρείας ORIENTUM – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας κ. Νίκος Παυλάκος και Σπύρος Μιχαλούλης (εκδίδουν ετησίως και τον Οδηγό «Πάμε… Πανεπιστήμιο»), ορισμένα φετινά «μυστικά» για τη σωστή επιλογή σχολής είναι τα ακόλουθα:

-Οι απόφοιτοι του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Αιγαίου (Σάμος) μπαίνουν στον κλάδο ΠΕ 09 Οικονομολόγων και εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

-Οι απόφοιτοι του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (ΤΕΙ Καβάλας) μπορούν να υπογράφουν Έργα Γεωτρήσεων (κατηγορίας ΤΕΙ).

-To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) εγγράφει τους Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης στην κατηγορία των Μηχανολόγων Μηχανικών.

-Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου, εφ’ όσον επιλέξουν την κατεύθυνση Χρηματοοικονομική Μηχανική, έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

-Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ.

-Οι απόφοιτοι Τμημάτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας φέρουν τον τίτλο του Κοινωνιολόγου. Αν όμως μετεγγραφούν στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, που αντιστοιχίζεται, κατοχυρώνουν τον επαγγελματικό τίτλο του Φιλολόγου.